Lokal Anestezik Maddelerin 3 Başlıkta Çalışma Prensibi


   

   Günümüzde bir çok cerrahi operasyonda lokal anestezik veya genel anestezik madde kullanılmaktadır. Herkes bu maddelerin uyuşturarak çalıştığını bilir ancak temelde lokal ve genel anestezinin çalışma prensibi oldukça farklıdır. Bu iki anestezi çeşidinden lokal anesteziyi bugün 3 madde de inceleyeceğiz.









  




Lokal Anestezi Nedir? Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi genellikle lidokain, jetokain gibi maddeler ile deriye krem uygulayarak veya enjeksiyon ile derinin alt tabakasına uygulanarak lokal anestezi sağlanır. Lidokain maddesine daha çok krem formunda rastlanırken jetokain maddesini sıvı formda bulabilirsiniz.(Bu maddeleri doktorunuza danışmadan kullanmayınız!) Krem uygulamaları 10-15 dakika da anesteziyi sağlarken enjeksiyon uygulamaları nispeten daha hızlı sonuç vermektedir.


Sinir Hücreleri Nasıl Çalışır?

Sinir hücrelerinin elektrik ile çalıştığı halk arasında oldukça popüler bir söylemdir. Kısmen doğru olan bu söylem detaylandırmaya oldukça muhtaçtır. Sinirlerimizde oluşan elektrik potansiyelini evlerde kullandığımız yüksek gerilim ile karıştırmamak gerekir. Vücudumuzda sinirlerin uyarıyı iletmek için oluşturdukları potansiyel oldukça küçüktür. Bu potansiyeli oluşturmak için sinir hücrelerimizin kullandığı bir sistem vardır. Bu sistem sodyum iyonları(Na+) ve potasyum iyonlarının(K+) yerini değiştirerek potansiyel fark üretir. Bu potansiyel fark vücudumuzda ki elektriğin asıl kaynağıdır. Sodyum ve Potasyum iyonlarının yerini sodyum - potasyum pompaları değiştirirler. Kısaca bu pompalar sinir hücresinin çalışması için oldukça önemli bir yere sahiptir.


Lokal Anestezikler Sinir Hücrelerine Nasıl Etki Ederler? Uyuşma Nasıl Gerçekleşir?

Lokal anestezik maddeler hücre dışında ki sodyum yoğunluğunu arttırırlar. Bu yoğunluk artışı elektriksel potansiyel oluşumunun önüne geçer. Potansiyel oluşturamayan bir sinir hücresi uyarıyı kendisini takip eden diğer sinir hücresine aktaramaz. Böylelikle uyarı beyine ulaştırılmadan durdurulmuş olur. Beyine ulaşmayan bir uyarı beyin tarafından yorumlanamayacağı için hissedilemez diğer bir tabir ile uyuşma gerçekleşmiş olur.


Özetle

Lokal anestezik maddeler bölgesel anestezi için kullanılırlar. Bölgesel anestezi içim o bölgede uyarıyı alan sinir hücrelerini uyarıyı iletemez duruma getirmek gerekir. Günümüzde bu etkiyi oluşturmak için yaygın olarak lidokain ve jetokain kullanılır. Bu maddeler sinir hücresinin dışında sodyum birikimine neden olurlar. Bu nedenle sinir hücresi uyarıyı devam ettiremez.



Bugün ki yazımızda lokal anestezinin nasıl çalıştığını inceledik. Bu ve benzeri içerikler için takipte kalın.

#HepBirlikteBilimleDahaİleriye




Bilim İçerikleri! Türkiye'nin en ilginç bilim içeriklerinin yayınlandığı site beyazonluklu.com üzerinden akla gelmeyecek sorulara akılcı cevaplar bulabilirsiniz. Keyifli Okumalar...



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.